راهنمای کامل نگهداری و تکثیر گیاه رشته مروارید در خانه
به گزارش وبلاگ هم نفس، گیاه رشته مروارید از خانواده ساکولنت ها است که ظاهری متفاوت و زیبا دارد. نام این گیاه به علت ظاهرش رشته مروارید انتخاب شده است چون توپ های سبز با یاری یک ساقه نازک به هم وصل شده اند و از گلدان آویزان می شوند. این گیاه احتیاج به مراقبت های ویژه و سخت ندارد و به راحتی می تواند با آویزان کردن ساقه ها و برگ هایش خانه شما را زیبا کند. نکته قابل توجه درباره این ساکولنت زیبا سمی بودن آن برای انسان و حیوان است.
در این مطلب از وبلاگ هم نفس مگ می خواهیم روش نگهداری و تکثیر این گیاه خاص را در خانه به شما آموزش دهیم.
آشنایی با گیاه رشته مروارید
اگر نور و کود کافی برای این گیاه فراهم کنید، در یک فصل به خوبی رشد می نماید و گلدان شما پر از برگ های نخودی این ساکولنت زیبا ممی گردد. عمر آن 5 سال است و روش تکثیر آن به وسیله قلمه های ساقه است. اگر می خواهید همواره در خانه تان گیاه رشته مروارید داشته باشید بهتر است همواره از آن قلمه بگیرید.
یک گلدان پر ساقه پرورش دهید و بعد از آویزان شدن ساقه ها آن را به دیوار آویزان نموده و از زیبایی آن لذت ببرید. بعلاوه می توانید آن را در گلدان بکارید و اجازه دهید مابین دیگر گل ها روی سطح خاک رشد کند. با این کار طبیعت وحشی را به خانه تان می آورید. این گیاه بیماری خاصی ندارد و مراقبت از آن سخت نیست. تنها نکته ای که باید رعایت کنید تامین نور زیاد در تمام روزهای سال است.
نور
گیاه رشته مروارید در نور مستقیم و غیر مستقیم خورشید رشد می نماید و روزانه به 6 تا 8 ساعت نور احتیاج دارد. بهتر است صبح ها گلدان را در معرض نور مسقیم آفتاب قرار دهید و از حدود ظهر، گلدان را به محلی ببرید که نور غیر مسقیم یا سایه-آفتاب دارد.
خاک
گیاه رشته مروارید درباره خاک زیاد سختگیر نیست اما خاک شنی برترین خاکی است که می توانید برای گلدان این گیاه انتخاب کنید. خاک کاکتوس از برترین خاک های موجود برای پرورش رشته مروارید است. بعلاوه شما می توانید شن و ماسه را با نسبت 3 به 1 با هم مخلوط نموده، سپس گیاه را در آن بکارید. رشته مروارید مستعد پوسیدگی ریشه است پس نباید فراموش کنید که گلدان زه کشی مناسبی داشته باشد. گلدان سفالی می تواند رطوبت اضافه خاک را خارج کند، پس برترین انتخاب برای رشته مروارید، گلدان سفالی است.
آب
فصل رشد این گیاه بهار و تابستان است پس بایت خاک را کمی مرطوب نگه دارید، اما در فصل پاییز و زمستان مقدار آبیاری آن را کم کنید. صاف شدن برگ های توپی رشته مروارید نشانه کم آبی است پس باید مقدار آبیاری را افزایش دهید. بهتر است هر 7 تا 14 روز یک بار گیاه خود را آبیاری کنید. گیاهانی که در آب وهوای گرم تر قرار دارند، در گلدان سفالی کاشته شده اند یا در فصل تابستان بیرون از خانه هستند باید هفته ای یک بار و به مقدار زیاد آبیاری شوند.
هرچه دمای محیط پایین تر باشد و بارندگی بیشتر، مقدار آبیاری کمتری مورد احتیاج است. اگر 3 تا 5 سانتیمتر روی خاک گلدان شما خشک است یعنی گیاه تشنه است و باید خیلی سریع آبیاری گردد. آبیاری کامل یعنی تمام خاک گلدان خیس شده و آب از زیر آن خارک گردد، پس بهتر است گلدان خود را به خوبی زه کشی کنید. نباید فراموش کنید به همان مقدار که خشکی می تواند این ساکولنت زیبا را از بین ببرد، رطوبت زیاد هم می تواند ریشه های آن را پوسیده نموده و به عمر گیاه شما خاتمه دهد.
دما و رطوبت
دمای مناسب رشته مروارید در فصل های بهار، تابستان و پاییز 20 تا 21 درجه است اما در زمستان در دمای 10 تا 15 درجه به خوبی رشد می نماید. این گیاه به رطوبت زیادی احتیاج ندارد پس بهتر است آن را در نقاط مرطوب خانه، مثل آشپزخانه یا حمام، قرار ندهید.
کود
کود دهی در فصل رشد باید هر 6 هفته 1 بار و در دوره خواب زمستانی هر 6 هفته 1 بار انجام گردد. برترین کود برای این گیاه کود مایع متعادل یا محلول شده در آب به صورت رقیق و با 50% سختی است.
هرس
برای هرس کردن گیاه رشته مروارید باید از قیچی استریل شده بهره ببرید. به صورت منظم و دوره ای ساخه های مرده و برگ هایی که دیگر سبز نیستند را از گیاه جدا کنید تا هم ظاهر گیاه زیباتر گردد هم شرایط رشد بهتری برای آن فراهم کنید. اگر ساقه ها خیلی بلند شده اند می توانید آن ها را قلمه بزنید.
تکثیر
گیاه رشته مروارید به راحتی و به وسیله ساقه تکثیر می گردد. اگر شرایط نگهداری از این گیاه مناسب باشد، عمر مفید آن 5 سال است. پس اگر می خواهید گیاه را برای سال های طولانی زنده نگه دارید باید به صورت دوره ای از آن قلمه بگیرید و گلدان های تازهی درست کنید. تابستان یا اوایل پاییز، وقتی که هوا هنوز گرم است، برترین زمان برای تکثیر گیاه رشته مروارید است. مدت زمان لازم برای ریشه زایی این گیاه 3 تا 4 هفته است. شما می توانید برای داشتن گلدان های تازه بذر این گیاه راه هم بکارید اما شانس رشد پیروز بذرها بسیار پایین است.
قلمه زدن
برای قلمه زدن گیاه رشته مروارید از دستورالعمل زیر پیروی کنید:
1. برای قلمه زدن به یک قیچی هرس یا قیچی تیز استریل شده، چند گلدان 10 تا 15 سانتی متری و خاک کاکتوس یا ساکولنت احتیاج دارید.
2. چند ساقه 8 تا 10 سانتیمتری از گیاه را دقیقا از زیر قسمت گره جدا کنید. دو برگ آخر را جدا کنید. قبل از کاشت باید ساقه ها را 1 تا 2 روز در سایه روی کاغذ یا پارچه تمیز بخوابانید تا انتهای ساقه و قسمت هایی که برگ ها را از آن جدا نموده اید پینه بسته و خشک گردد.
3. یک گلدان را با خاک مناسب پر کنید. در مرکز آن سوراخی 3 سانتیمتری ایجاد کنید و انتهای بریده شده ساقه را در انتهای سوراخ قرار دهید. دقت کنید که همه برگ ها بالای خاک باشند. دور ساقه خاک بریزید تا سوراخ پر گردد.
4. گلدان را در محلی با نور مناسب و غیر مستقیم قرار دهید و چند روز، بدون آبیاری، صبر کنید.
5. بعد از اینکه خاک کاملا خشک شد گلدان را به صورت کامل آبیاری کنید و در کنار گلدان های دیگر قرار دهید.
کاشت بذر
اگر بذر گیاه رشته مروارید از سرگل ها تهیه نشده باشد ممکن است هیچ وقت سبز نشوند. به همین علت است که می گوییم کاشت گیاه با بذر بسیار سخت است و شانس کمی برای رشد دارد، چون نمی دانیم بذرها زنده هستند یا خیر. برای کاشت باید یک گلدان را با خاک ساکولنت یا کاکتوس پر نموده، برای آن زه کشی مناسب انجام دهید. سپس بذرها را در خاک بکارید. گلدان را به خوبی آبیاری کنید و اجازه ندهید خاک هیچ وقت خشک گردد.
اگر نگهداری رطوبت خاک برایتان سخت است حتما روی گلدان را با یک پلاستیک شفاف بپوشانید تا رطوبت آن حفظ گردد. اگر بذرها زنده باشند 2 تا 3 ماه بعد از کاشت، جوانه ها از خاک بیرون می زنند. اگر بذرها را در فصل بهار یا تابستان بکارید جوانه ها سریع تر از خاک بیرون می آیند.
آفت های رایج در گیاه رشته مروارید
شته ، کنه، مگس سفید، پشه، شپشک های آردآلود و مورچه ها حشراتی هستند که تمایل دارند در گلدان گیاه رشته مروارید زندگی نمایند. وقتی گیاهی سالم نیست حشرات آغاز به مصرف آن می نمایند. زه کشی نامناسب، رطوبت زیاد، تراکم بیش از حد شاخه ها و نور ناکافی می تواند گیاه را ضعیف نموده و به راحتی طعمه حشرات کند. برای جلوگیری از بیمار شدن گیاه باید نکات زیر را رعایت کنید:
- از آبیاری بیش از حد خودداری کنید.
- محلول روغن چریش را روی گیاه اسپری کنید.
- گیاه را در محلی با تهویه هوای مناسب قرار دهید.
- گیاه را به صورت منظم و دوره ای آنالیز کنید تا اگر آفتی روی آن قرار داشت به سرعت برای از بین بردن آن اقدام کنید.
روغن چریش و صابون حشرات دو روش ارگانیک برای کنترل آفت ها و حشرات در گیاهان هستند. قبل از اینکه سراغ آفت کش های شیمیایی بروید بهتر است این دو روش را امتحان کنید.
روش شکوفا کردن گیاه رشته مروارید
گیاه رشته مروارید در تابستان شکوفا می گردد. گل های آن سفید و در حدود 5 سانتی متر است که پرچم های قرمز بلند آن با گرده های زرد روشن روی شاخه ها نمایان می شوند. این گل ها بیشتر از آنکه ظاهری زیبا داشته باشند عطر شیرین و تند، شبیه به عطر دارچین، در فضا پخش می نمایند.
این گیاه برای شکوفایی به یک دوره زمستانی احتیاج دارد پس برای گل دادن باید آن ها را در زمستان در محلی خنک، به دور از احتمال یخ زدگی، قرار داده و به مقدار کم آبیاری کنید. بعد از آغاز فصل بهار به گیاه هفته ای 2 بار کود بدهید. معمولا گیاه رشته مروارید در فضای باز گل می دهد اما اگر در خانه به طور منظم تغذیه گردد، آب و نور کافی داشته باشد و هوای تمیز با تهویه مناسب در محیط داشته باشد می تواند به گل دهی برسد.
مسائل رایج گیاه رشته مروارید
گیاه رشته مروارید بیماری های زیادی ندارد و نگهداری از آن آسان است. بزرگ ترین مسئله ای که می تواند این گیاه را درگیر کند کم یا زیاد بودن آبیاری است. در ادامه با رایچ ترین مسائلی که به واسطه مقدار رطوبت و آب برای این گیاه پیش می آید آشنا می شوید.
چروک شدن برگ ها
اگر برگ های گیاه شما پژمرده یا چروک شده است نشانه آبیاری کمتر یا بیشتر از حد احتیاج است. اگر خاک گیاه شما همواره خیس است و برگ ها پژمرده شده اند یعنی بیش از حد آبیاری می گردد یا زه کشی مناسبی ندارد. بهتر است زه کشی گلدان را اصلاح نموده و هر 7 تا 14 روز یک بار گیاه را آبیاری کنید. به یاد داشته باشید که قبل از آبیاری باید خاک را آنالیز کنید و اگر 3 سانتی متری روی خاک خشک بود آبیاری کامل را انجام دهید. اگر برگ ها حالت توپی خود را از دست داده و صاف شده اند یعنی آبیاری آن کم است و باید مقدار و دفعات آبیاری را بیشتر کنید.
زرد یا خاکستری شدن برگ ها
برگ های زرد و خاکستری معمولا به علت حضور حشرات و آفت ها در گیاه ایجاد می شوند. به صورت منظم گیاه را با روغن چریش اسپری کنید، از صابون حشرات بهره ببرید و گلدان را دور از حشرات قرار دهید.
ساقه ها و برگ های بنفش
آبیاری بیش از حد یکی از دلایل تغییر رنگ ساقه ها و برگ ها هستند. ریشه گیاه در اثر آبیاری زیاد می پوسد و شرایط را برای رشد قارچ ها در خاک فراهم می نماید. وقتی ریشه می پوسد گیاه می میرد و گلدان از بین می رود. با آبیاری منظم و آنالیز خاک قبل از آغاز آبیاری، از پیش آمدن چنین وضعیتی جلوگیری کنید. اگر در گیاه ساقه ها و برگ های بنفش می بینید باید اجازه دهید خاک کاملا خشک گردد.
اگر بعد از خشک شدن خاک رنگ گیاه به حالت عادی برگشت یعنی ریشه سالم است و می توانید با یک برنامه منظم آبیاری، از گیاه نگهداری کنید. اما اگر بعد از خشک شدن همچنان رنگ بنفش دیده می گردد، ریشه از بین رفته است. در این صورت ساقه های سالم را جدا کنید و به روشی که آموزش داده شد قلمه بزنید تا گلدان تازهی داشته باشید. خاک و ریشه آلوده را دور بریزید و حتما قبل از استفاده مجدد از گلدان، آن را استریل کنید.
نکاتی درباره گیاه رشته مروارید
شما سالی 2 بار می توانید گلدان گیاه را عوض کنید یا بذرهای رشته مروارید را بکارید اما اگر از روش قلمه زنی بهره ببرید هر زمانی که قلمه بگیرید گیاه تازه رشد می نماید.
اگر در منطقه ای سرد زندگی می کنید حتما گلدان را در طول فصل سرما در خانه قرار دهید تا آن را از یخ زدگی و مرگ نجات دهید. گیاه را در اتاقی بدون بخاری که حداقل روزانه 6 ساعت نور آفتاب می گیرد قرار دهید و ماهی یک بار آن را آبیاری کنید.
مرور کلی
گیاه رشته مروارید از خانواده ساکولنت ها است که ظاهری خاص و دلربا دارد. برگ های این گیاه به شکل توپ های سبز رنگ است که با ساقه های نازک به هم وصل می شوند. این گیاه در محیط داخل خانه یا در فضای باز رشد می نماید و در صورتی که شرایط محیطی و تغذیه ای مناسب داشته باشد در بهار گل می دهد. گل های رشته مروارید سفید است و عطری شبیه به عطر دارچین از خود پخش می نماید.
منبع: thespruce
منبع: دیجیکالا مگ