طرز تهیه نان پیتا به صورت حرفه ای و مرحله به مرحله
به گزارش وبلاگ هم نفس، نان پیتا یک نان سبک و خوب برای سرو در کنار هر وعده غذایی است. از این نان در غذاهای یونانی به عنوان نان ساندویچی استفاده می شود و نوع نازک تر این نان در کشورهای خاورمیانه همراه با حمص، باباغنوش و حتی صبحانه مصرف می شود. پیتا یک نان با طعم خنثی است که مشابه دیگر نان های تخت موجود بافتی سبک، نیمه خشک، متراکم دارد.
این روزها محبوبیت نان سنتی پیتا از ترکیه، یونان و خاورمیانه فراتر رفته و اکنون در کل جهان این نان شناخته شده است. در ادامه طرز تهیه نان پیتا روی گاز، روی ساج و در فر را به صورت مرحله به مرحله می خوانید.
مواد لازم برای تهیه نان پیتا
- آرد گندم 3 لیوان
- آرد سبوس دار نصف لیوان
- خمیر مایه یک قاشق غذاخوری
- نمک نصف قاشق غذاخوری
- آب ولرم (30درجه) 250-270 میلی لیتر
- شکر یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه نان پیتا
مرحله اول
ابتدا دو آرد سفید و آرد سبوس دار را با هم مخلوط کرده و الک کرده، سپس نمک را به آن اضافه کنید.
مرحله دوم
در ظرفی دیگر شکر و مخمر را همراه با نصف لیوان آب ولرم مخلوط کرده و هم بزنید. بعد از آن که اندکی هم زدید در ظرف را بسته و اجازه دهید این مخلوط 10 دقیقه بماند یا اصطلاحا استراحت کند.
مرحله سوم
بعد از این که مخلوط مخمر آماده شد آن را به ظرف آرد اضافه کرده و هم بزنید. هم زمان در این مرحله آب را رفته رفته اضافه کنید.
مرحله چهارم
وقتی مخلوط تان حالت خمیری پیدا کرد، آن را به مدت 10 دقیقه خوب ورز دهید تا دیگر خمیر به دستتان نچسبد.
مرحله پنجم
خمیر آماده شده را در ظرف قرار دهید و آن را درون پلاستیک بگذارید و اجازه دهید یک تا یک ونیم ساعت در جایی گرم استراحت کند.
مرحله ششم
بعد از استراحت خمیر، باید آن را چانه کنید یعنی به تکه های کوچک در آورید و در آرد بچرخانید تا در حین صاف کردن چانه، به سطح نچسبد.
مرحله هفتم
بعد از آماده شدن چانه های خمیر، آنها را با وردنه صاف کنید.
مرحله هشتم
خمیرهای آماده و صاف شده را در مایه تابه ای که خوب داغ کرده اید بگذارید و هر 30 ثانیه پشت و رو کنید تا خمیر به خوبی بپزد.
دقت داشته باشید خمیر در این مرحله باید خوب پف کند و نان مغز پخت گردد.
همین کار را با تمام چانه های نان انجام دهید. تا همه چانه ها پخته شوند.
پخت نان روی ساج
دمای آب ولرم باید حدود 30 درجه باشد؛ اگر داغ باشد خمیر مایه را غیرفعال خواهد کرد و اگر سردتر باشد خمیر مایه عمل نمی آید.
ورز دادن خمیر را باید تا زمانی که به دستتان نچسبد ورز دهید، اگر هنگام ورز دادن، باز هم خمیر به دست شما چسبید نگران نشوید و فقط کمی آرد به آن اضافه کنید.
پخت نان در فر
این نان را در فر هم می توانید بپزیم. برای پخت نان در فر تنها کافیست که فر را با دمای 475 درجه فارنهایت گرم کرده، و قالب چدنی خود را در طبقه وسط آن قرار دهید. سپس چانه های آماده شده را به صورت مستقیم بر روی قالب خود بگذارید.
بهترین زمان مناسب برای پخت هر دو طرف نان، تنها دو دقیقه است؛ اما لازم است که بعد از پخته شدن و خارج کردن از فر، روی آن را با یک حوله تمیز و خشک بپوشانید.
این نان، نه تنها برای انواع ساندویچ ها مثل فلافل مناسب است، بلکه با آن می توانید غذاهای مختلف درست کنید؛ پس طرز تهیه محمره با نان پیتا سرخ شده را حتما امتحان کنید.
تاریخچه نان پیتا
خاستگاه این نان مثل انواع نان دیگر به صدها سال پیش برمی گردد، اما این نان هنوز هم هم چنان یکی از اصلی ترین غذاهای مدیترانه ای امروزی است. پیتا از خاورمیانه سرچشمه می گیرد و به عنوان قدیمی ترین نوع نان خاورمیانه و جهان شناخته می گردد؛ زیرا حدود 4000 سال است که وجود دارد. کلمه پیتا به سادگی به معنای نان مسطح است و یونانی ها اولین مردمی بودند که این اصطلاح را به کار بردند.
گفته می گردد پیتا از طریق بادیه نشینان در سرتاسر جهان پخش شده است و بادیه نشینان آن را با سایر اقلام ضروری مبادله می کردند و در نتیجه فروش این نان در گذشته بازاری محبوب داشته است.
طرز تهیه نان پیتا، از قدیمی ترین دستورهای پخت نان است که از گذشتگان به ما رسیده است. در حال حاضر، نان پیتا را مسطح و توخالی می پزند، درصورتی که گذشتگان آن را به این شکل در تنور درست نمی کردند.
چند پیشنهاد برای سرو نان پیتا
آلن ایتون دیویدسون Alan Davidson، دیپلمات و نویسنده بریتانیایی، در کتاب آکسفورد همنشین غذا نان پیتا را این گونه تعریف کرده است: پیتا یک نان پخته شده با آرد گندم، مسطح و بیضی شکل در اندازه های مختلف است. نان شما در مراحل مختلف پف می کند و سپس داخلش پوک می گردد. این نان برای پر و درست کردن ساندویچ بسیار مناسب است. این نان پوستی ترد و نرم دارد.
آلن ایتون دیویدسون Alan Davidson، در کتاب خود پیشنهادهای جذابی برای سرو نان پیتا بیان کرده است:
- بهتر است که نان را به سس آغشته یا آن را در سوپ خرد کرده، سپس نوش جان کنید.
- برای صبحانه می توانید لایه توخالی آن را با موادی مانند گوشت، سبزیجات و مخلفات دیگری پر کنید.
- برای قرار دادن گوشت چرخ کرده در خمیر نان، این نان بهترین گزینه است.
- یکی از بهترین گزینه ها برای سالاد فتوش، استفاده از پیتای خشک شده است. پس نان های اضافی را چند دقیقه در فر خشک کنید و کنار سالادهای محبوب تان بگذارید.