شام در ساعت 5 بعدازظهر؟ زمان بندی وعده های غذایی به سلامت شما یاری می نماید
به گزارش وبلاگ هم نفس، پژوهشگران شواهد بیشتری به دست آورده اند که آغاز غذا خوردن در ساعت های ابتدایی تر روز و خوردن همه وعده هایی غذایی در یک پنجره زمانی 10 ساعته ممکن است به سلامت شما یاری کند.
به گزارش وبلاگ هم نفس به نقل از یواس دی تودی آنالیز پژوهشگران در بیمارستان بریگهام و زنان در آمریکا نشان داد افرادی که چهار ساعت دیرتر نخستین وعده غذایی شان را می خورند، گرسنه تر می شوند، کالری های غذایی را با سرعت کمتری می سوزانند و تغییرات بدنی دارند که رشد بافت چربی را تحریک می نماید. یافته های این پژوهش در ژورنال دارای داوری همتای Cell Metabolism منتشر شده است.
آغاز زودهنگام تر وعده های غذایی سالمتر است
نینا وجویک، پژوهش بخش خواب و اختلال های چرخه های شبانه روزی این بیمارستان در این باره می گوید: در این آنالیز ما از خودمان پرسیدم: آیا زمان غذا خوردن ما در صورت ثابت ماندن بقیه شرایط اهمیتی دارد. یافته های ما نشان داد غذا خوردن چهار ساعت دیرتر در ابتدای روز باعث تفاوت قابل توجهی از لحاظ مقدار گرسنگی، چگونگی سوزاندن کالری های مواد غذایی خورده شده و چگونگی ذخیره شدن کالری ها به صورت چربی دارد.
پژوهشگران در این آنالیز 16 بیمار دارای اضافه وزن را که وعده های غذایی مشابهی را در دو زمانبندی می خوردند، داشتند: یک برنامه وعده های غذایی آن در ساعات ابتدایی تر روز آغاز می شد و دیگری که در آن وعده های غذایی چهار ساعت بعد در روز آغاز می شد (برای مثال، فرد در گروه اول در ساعت های 9 صبح، یک بعدازظهر و 5 بعدازظهر و فرد در گروه دوم در سعت یک بعدازظهر، پنج بعدازظهر و 9 بعدازظهر غذا می خوردند).
این افراد مقدار گرسنگی و اشتهایشان را هم یادداشت می کردند. پژوهشگران نمونه های خون، مقدار دمای بدن و مصرف انرژی افراد و نیز نمونه هایی از بافت چربی افراد را گردآوری کردند.
به گفته فرانک شی یر، رئیس برنامه کرونوبیولوژی پزشکی در بخش اختلالات خواب و چرخه های شبانه روزی بیمارستان بریگهام، هدف از این آنالیز آزمایش سازوکارهایی بود که شرح دهند چرا خوردن در ساعات دیرتر از روز باعث افزایش خطر چاقی می گردد.
گرچه این آنالیز کوچک است، اما به طور خاص برای ارزیابی اثرات زمان بندی غذا خوردن بر بدن طراحی شده است و این پژوهشگران ابراز امیداوری می نمایند که در آینده آنالیز های بزرگتری از این نوع انجام دهند و تاثیر متغیرهای رفتاری و محیطی دیگر را بر مسیرهای زیست شناختی زمینه ساز خطر چاقی آنالیز نمایند.
پنجره زمانی 10 ساعته برای غذا خوردن
یک آنالیز دیگر که ماه پیش در ژورنال Cell Metabolism منتشر شد، نیز نشان داد که اگر قصد خوردن زودرس در روز باشد، خوردن بیشتر کالری روزانه در وعده صبحانه گرچه مقدار سوختن کالری را افزایش نمی دهد، اما مقدار گرسنگی احساس شده بوسیله افراد را کاهش می دهد.
بعلاوه زمان بندی کلی وعده های غذایی و اینکه این وعده های غذایی تا چه حد به هم نزدیک باشند، هم می تواند به کنترل وزن یاری کند. پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در سان دیه گو در یک آنالیز دریافتند که آتش نشانان که همه وعده های غذایی شان در طول یک پنجره زمانی 10 ساعته می خورند، به طور قابل توجهی کلسترول خونشان پایین تر است، شرایط سلامت روانی بهتری دارند و کمتر الکل مصرف می نمایند.
بعلاوه افرادی در این آنالیز که مقدار قند خون و فشار خون بالا داشتند، با این زمان بندی مصرف غذا بهبودهای قابل توجهی پیدا کردند.
در این آنالیز گروهی از 137 آتش نشان خواسته شد تا رژیم غذایی مدیترانه ای داشته باشند و رژیم غذایی شان در طول سه ماه ردیابی شد. نیمی از افراد وعده های غذایی شان را در یک پنجره زمانی 10 ساعته و نیمی دیگر وعده های غذاییشان در یک پنجره زمانی 14 ساعته مصرف کردند.
به گفته این پژوهشگران در این آتش نشان با کار شیفتی یک مداخله ساده سبک زندگی خوردن همه وعده های غذایی در طول 10 ساعت که اصطلاحا خوردن با محدودیت زمانی نامیده می گردد، توانست به کنترل فشار خون، قند خون و کلسترول خون یاری کند. در این آنالیز افلب افراد ساعت های 8 تا 10 صبح را برا صبحانه، 12 تا یک بعدازظهر را برای ناهار و 6 تا 8 بعدازظهر را برای شام انتخاب کردند.
این پژوهشگران می گویند برای مردم عادی انتخاب یک پنجره زمانی 10 ساعته که با سبک زندگی شان مطابقت داشته باشد برای دست کم 5 تا 6 ساعت در روز مناسب است. توصیه آنها خوردن یک صبحانه بزرگتر در خانه که معمولا سالمتر است، خوردن یک ناهار سبک (برای جلوگیری از خواب آلودگی پس از ناهار) و یک شام سالم است.
البته افرادی از جمله مبتلایان به دیابت نوع یک و نوع و 2 و مادران باردار و نیز افرادی که داروهای تجویزشده بوسیله پزشک مصرف می نمایند، پیش از تغییر رژیم غذایی شان به خوردن با محدودیت زمانی باید با پزشکشان مشورت نمایند.
منبع: همشهری آنلاین