شایع ترین بیماری های چشمی دوران کودکی کدامند؟
به گزارش وبلاگ هم نفس، متخصص جراحی بیماری های چشمی، بر اهمیت تشخیص زودهنگام بیماری هایی که می تواند منجر به کم بینایی و نابینایی گردد، تاکید نمود.
به گزارش مهر، صهبا فکری، با تاکید بر اهمیت غربالگری برای پیشگیری از بیماری های چشمی، توضیح داد: طیف وسیعی از بیماری ها از بدو تولد تا سنین میانسالی ممکن است منجر به کم بینایی و در نهایت نابینایی شوند و این عوارض با تشخیص به موقع و درمان صحیح قابل پیشگیری هستند.
وی ادامه داد: یکی از رایج ترین بیماری هایی که با غربالگری به موقع و مداخله مناسب می توان از بروز عوارض جبران ناپذیر آن جلوگیری می نماید، رتینوپاتی (آسیب شبکیه) نوزادان نارس است. بسیاری از نوزادان نارس در گذشته، به علت نبود دانش کافی بر اثر این عارضه با آسیب های جدی بینایی یا حتی نابینایی روبرو می شدند، اما اکنون با پیشرفت علم غربالگری این بیماری در مراحل اولیه قابل تشخیص و کنترل است.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به بعضی بیماری های چشمی در بدو تولد همانند، آب مروارید یا گلوکوم، آگاهی والدین نسبت به این اختلالات را ضروری دانست و گفت: والدین باید با توجه به مؤلفه های رشد کودک و نحوه برقراری ارتباط و عکس العمل نشان دادن به محیط اطراف، اجسام و چهره ها، نسبت به علائم این اختلالات هوشیار باشند تا تشخیص به موقع صورت گیرد و از تنبلی پیشرفته و کم بینایی جلوگیری گردد.
به گفته فکری، تومور های چشمی از دیگر بیماری های اطفال در سنین شیرخوارگی است که باید به موقع تشخیص داده گردد، البته این بیماری نادر بوده و انحراف چشمی، تغییر مقدار چشم یا سابقه خانوادگی از جمله علائم آن است.
متخصص جراحی بیماری های چشمی در ادامه بیماری های ارثی شبکیه، به ویژه بیماری شب کوری (Retinitis pigmentosa-RP) را از دیگر اختلالات شایع بیان نمود که علائم آن ممکن است از سنین شیرخوارگی تا دهه های اول، دوم، سوم و سنین بزرگسالی بر حسب نوع بیماری بروز کند.
فکری عنوان نمود: این دسته از بیماری ها علائم بالینی وسیعی دارد و بیش از صد ها نوع ژن شناخته شده که با بروز این بیماری درگیر می شوند و تا به امروز درمان قطعی برای آن گزارش نشده است. البته مطالعات زیادی در زمینه درمان این بیماری ها به وسیله پیوند سلول ها بنیادی اجرا شده و نتایج قابل قبولی نیز داشته است، با این حال این اختلالات با یاری ابزار های توانبخشی بینایی قابل کنترل است و دید قابل قبولی به بیماران می دهد.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به رغم نبود درمان قطعی برای این بیماران، بعضی از عوارض این بیماری قابل درمان است و منجر به ارتقای کیفیت زندگی این افراد خواهد شد.
متخصص جراحی بیماری های چشمی توضیح داد: اهمیت شناخت این بیماری ها در ارتقای آگاهی نسبت به وجود ژن های درگیر، احتمال بروز آن در سایر افراد تازه خانواده و در نهایت کاهش آمار ابتلاء نیز وجود دارد.
فکری در مورد یکی از شایع ترین اختلالت چشمی در کشور و جهان، آسیب شبکیه دیابتی (Diabetic retinopathy)، توضیح داد: با صنعتی شدن جوامع، کم شدن تحرک و گرایش به سمت مصرف غذا های آماده منجر به شیوع دیابت به طور نگران نماینده ای در جهان شده است. با شیوع این بیماری عوارض این بیماری روی سایر ارگان های بدن از جمله عوارض چشمی، افزایش پیدا می نماید.
وی، رتینوپاتی دیابت را یکی از معضلات اصلی در کلیه جوامع دانست و اضافه کرد: این اختلال نیز با غربالگری مناسب پیش از پیشروی و بروز آسیب های برگشت ناپذیر چشمی قابل کنترل است. البته به علت ناآگاهی بیماران دیابتی از لزوم انجام معاینات منظم چشمی، بیشتر بیماران زمانی به پزشک مراجعه می نمایند که این عارضه با کاهش بینایی همراه بوده است و در این صورت درمان نیز نتایج مطلوبی نخواهد داشت.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: دژنراسیون ماکولا وابسته به سن نیز از اختلالاتی است که در دهه های شش، هفت و هشت زندگی افراد بروز می نماید و همراه با کم بینایی در افراد سالمند است.
فکری بیان نمود: افرادی که سابقه خانوادگی ابتلاء به بیماری های چشمی نظیر گلوکوم یا بیماری های ارثی شبکیه مثل شب کوری دارند یا مبتلا به بیماری های زمینه ای نظیر دیابت یا پرفشاری خون هستند، باید اهمیت غربالگری و معاینات مستمر چشمی را در نظر داشته باشند. والدینی هم که نمره های چشم بالایی دارند و عینکی هستند باید در مورد بینایی سنجی بچه ها خود حساس باشند که البته غربالگری در سنین 4 تا 6 سالگی سال ها است در کشور به صورت اجباری انجام می گردد. البته در حالت کلی افرادی که هیچ کدام از این علائم را نداشته باشند، احتیاج به غربالگری ندارند.
منبع: فرارو