نمک هم چاق می نماید؟
به گزارش وبلاگ هم نفس، نمک جزو چاشنی هایی است که نگرانی های بسیاری در خصوص مصرف زیاد آن مطرح شده است. مقدار مجاز نمک مصرفی یک قاشق مرباخوری در روز است، در حالی که که در ایران مصرف آن دو برابر مقدار توصیه شده است. مصرف زیاد نمک باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری های مختلف از جمله فشارخون بالا، بیماری های قلبی عروقی و کلیوی می گردد. علاوه بر این تحقیقات تازه نشان می دهد افرادی که رژیم غذایی غنی از نمک استفاده می نمایند، اغلب وزن و دور کمر بیشتری در مقایسه با افرادی دارند که نمک کمتری مصرف می نمایند.
نمک و چاقی
در خصوص اینکه نمک چگونه می تواند باعث افزایش وزن گردد، موارد زیر مطرح است:
· کاهش حس سیری
مصرف بالای نمک باعث افزایش مقاومت بدن در پاسخ به هورمون لپتین می گردد. هورمون لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته می گردد که ترشح آن منجر به ایجاد احساس سیری در فرد می گردد. در شرایطی که مقاومت به هورمون لپتین ایجاد گردد، فرد با وجود ترشح این هورمون احساس سیری نخواهد کرد و در نتیجه غذای بیشتری مصرف می نماید.
· افزایش تمایل به مصرف غذا
نمک طعم غذا را بهبود می دهد و اغلب افراد از خوردن غذا های خوش نمک تر بیشتر لذت می برند تا غذا های کم نمک؛ بنابراین وقتی اندازه نمک در غذا بیشتر باشد، افراد حجم غذای بیشتری مصرف می نمایند.
بعلاوه پژوهش های اخیر نشان داده افرادی که بیشتر به طعم نمک حساس هستند، میل بیشتری به خوردن غذا های چرب دارند و همین مسئله آن ها را در معرض خطر چاقی قرار می دهد.
· افزایش تشنگی
مصرف غذا های پرنمک یا شور منجر به افزایش تشنگی می گردد. بیشتر افراد برای رفع کردن تشنگی از نوشیدنی های شیرین پر کالری و غیر مغذی استفاده می نمایند که این امر کالری دریافتی افراد را افزایش و در نهایت منجر به چاقی و اضافه وزن می گردد.
چگونه مصرف نمک را کاهش دهیم؟
· از گذاشتن نمکدان در سفره یا میز غذا پرهیز گردد.
· برای بهبود طعم غذا به جای نمک از سبزی های تازه و معطر (مثل ریحان، آویشن) و لیموترش استفاده کنیم.
· مصرف غذا های شور مثل آجیل شور، خیارشور و کلم شور را محدود کنیم.
· از مصرف چاشنی ها و سُس هایی مانند سس گوجه فرنگی و سویا سس که سرشار از نمک است، پرهیز کنیم.
· در برنامه غذایی روزانه از پنیر کم نمک و دوغ کم نمک استفاده کنیم.
· مصرف گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به کمترین اندازه ممکن برسانیم.
· غذا های کنسروی حاوی نمک فراوان است، مصرف آن ها را کاهش دهیم و در صورت مصرف، از انواع کم نمک استفاده کنیم.
· مصرف تنقلات غذایی کم ارزش و پرنمک مثل پفک، چیبس، چوب شور، کراکر و موارد مشابه را محدود کنیم.
· به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی از نظر اندازه نمک (سدیم) توجه کینم. اگر در برچسب تغذیه ای محصول غذایی اندازه سدیم ذکر شده است آن را ضربدر دو و نیم کنیم تا اندازه نمک محصول به دست آید، سپس محصولات کم نمک را برای مصرف انتخاب کنیم.
منبع: بهداشت نیوز
منبع: فرارو