خواص فوق العاده گوجه فرنگی برای بدن و عوارض جانبی آن
به گزارش وبلاگ هم نفس، گوجه فرنگی دارای خواص و مزایای بسیار مناسبی برای بدن می باشد و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است، همچنین استفاده از گوجه کمک شایانی به درمان برخی بیماری ها می کند. در ادامه تمام آنچه که باید در مورد خواص گوجه فرنگی، ارزش غذایی و عواض جانبی آن بدانید را به شما می گوییم.
گوجه فرنگی از محصولات بومی آمریکای جنوبی است. با وجود اینکه از نظر گیاه شناسی یک میوه به شمار می آید، اما به طور کلی مانند یکی از اعضای خانواده سبزیجات مصرف می شود. گوجه فرنگی منبع خوراکی اصلی آنتی اکسیدان لیکوپن است. لیکوپن با کاهش خطر ابتلا به بسکمک از بیماری ها نظیر بیماری های قلبی و سرطان ارتباط مستقیم دارد. آن ها همچنین منبعی عالی از ویتامین C، پتاسیم، فولات و ویتامین K هستند. گوجه فرنگی در حالت بالغ قرمز رنگ است، اما می تواند به طور کلی رنگ های زرد، نارنجی و سبز نیز داشته باشد. علاوه بر این، بسکمک از گونه های گوجه فرنگی با شکل ها و طعم های مختلف پرورش داده می شوند.خواص گوجه فرنگیمصرف گوجه فرنگی و فرآورده های حاوی آن فواید بسکمک برای سلامتی دارد. در ادامه با مهم ترین خواص گوجه فرنگی آشنا می شویم.
1. بهبود سلامت قلببیماری های قلبی، از جمله سکته قلبی و سکته مغزی، شایع ترین علل مرگ و میر در سراسر جهان هستند. یک مطالعه روی مردان میانسال، مشخص کرد که سطح پایین لیکوپن و بتاکاروتن خون با افزایش خطر حمله سکته قلبی و مغزی مرتبط است. علاوه بر این شواهد به دست آمده از آزمایشات بالینی نشان می دهد که مصرف مکمل لیکوپن می تواند به کاهش کلسترول بد خون کمک کند. مطالعات دیگری که روی محصولات به دست آمده از گوجه فرنگی اجرا شده اند، نشان می دهند که مبارزه با استرس اکسیداتیو و التهاب از دیگر خواص گوجه فرنگی هستند. این تحقیقات همچنین اثرات محافظتی روی لایه داخلی رگ های خونی را نشان دادند که ممکن است خطر لخته شدن خون را نیز کمتر کند.
2. پیشگیری از سرطانسرطان رشد غیر قابل کنترل سلول های غیرطبیعی است که فراتر از مرز های عادی خود توسعه می یابند و اغلب به قسمت های دیگر بدن حمله می کنند. مطالعات مشاهده ای ارتباط میان گوجه فرنگی و فرآورده های حاصل از آن، و کاهش احتمال سرطان پروستات، ریه و معده را ذکر می کنند. همینطور در یک مطالعه روی زنان مشخص شد که غلظت بالای کروتنوئید ها که به میزان زیاد در گوجه فرنگی یافت می شوند ، ممکن است آن ها را از سرطان پستان محافظت کند.
3. حفظ سلامت پوستیکی دیگر از مهم ترین خواص گوجه فرنگی، کمک به بهبود سلامت پوست است. غذا های حاوی گوجه فرنگی که سرشار از لیکوپن و سایر ترکیبات گیاهی هستند ممکن است از پوست ما در برابر آفتاب سوختگی محافظت کنند. طبق یک مطالعه، افرادی که به صورت روزانه و به مدت 10 هفته، 40 گرم رب گوجه فرنگی (این میزان 16 میلی گرم لیکوپن فراهم می کند) با روغن زیتون مصرف کرده اند کمتر دچار آفتاب سوختگی می شدند.
به علاوه کلاژن یکی از اجزای اساسی پوست، مو، ناخن و بافت همبند است، تولید کلاژن در بدن وابسته به ویتامین ث است. کمبود ویتامین ث منجر به بیماری اسکوروی می شود. از آنجا که این ویتامین یک آنتی اکسیدان قدرتمند است، مصرف کم آن با افزایش آسیب پذیری پوست در برابر نور خورشید و آلودگی همراه است. این می تواند منجر به ایجاد چین و چروک، افتادگی پوست، لکه های پوستی و سایر عوارض سلامتی پوستی شود.
4. کنترل فشار خونکنترل مصرف سدیم به حفظ فشار خون طبیعی کمک می کند. با این حال، افزایش مصرف پتاسیم به دلیل اثرات منبسط کننده آن روی شریان ها نیز ممکن است به همان میزان مهم باشد. براساس آمار، کمتر از دو درصد از بزرگسالان ایالات متحده میزان مصرف روزانه نرمال پتاسیم که 4 هزار و 700 میلی گرم است را رعایت می کنند. افزایش مصرف پتاسیم و کاهش مصرف سدیم با کاهش 20 درصد مرگ و میر همراه است. همانطور که می دانید گوجه سرشار از پتاسیم است و به نظر می رسد باید در رژیم غذایی شما وجود داشته باشد.
5. کمک به درمان دیابتمطالعات نشان داده اند که افراد مبتلا به دیابت نوع یک که رژیم های غذایی پر فیبر دارند، سطح قند خون پایین تری را تجربه می کنند. درحالی که افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز ممکن است در سطح قند خون، انسولین و چربی بهبود داشته باشند. یک فنجان گوجه فرنگی حدود 2 گرم فیبر برای بدن تامین می کند. انجمن دیابت آمریکا توصیه می کند که برای کنترل قند خون روزانه حدود 25 گرم فیبر در زنان و حدود 38 گرم فیبر در مردان باید مصرف شود.
6. درمان یبوستخوردن خوراکی هایی مثل گوجه فرنگی که سرشار از آب و فیبر هستند، می تواند در آبرسانی و کمک به حرکات روده اثر مثبت داشته باشد. از این رو گوجه فرنگی اغلب به عنوان یک میوه ملین توصیف می شود. فیبر حجم مدفوع را بیشتر می کند و برای کاهش یبوست مفید است. با این حال، حذف فیبر به طور کامل از رژیم غذایی نیز با تاثیرات مثبتی بر یبوست همراه بوده است، بنابراین برای تائید خواص گوجه فرنگی در این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز است.
7. کمک به سلامت چشمگوجه فرنگی منبع غنی لیکوپن، لوتئین و بتاکاروتن است. این ها آنتی اکسیدان های قدرتمندی هستند که نشان داده شده است از چشم در برابر صدمات ناشی از نور، ایجاد آب مروارید و دژنراسیون ماکولا وابسته به سن محافظت می کند. مطالعه ای که اخیرا روی بیماری های چشم مربوط به سن اجرا شده است، نشان داد که افرادی با رژیم غذایی پر لوتئین کاروتنوئید و زاگزانتین دارند، 35 درصد کمتر در معرض خطر بیماری های دژنراسیون ماکولا وابسته به سن قرار می گیرند.
8. پیشگیری از نقص لوله عصبی جنینمصرف کافی فولات قبل و در دوران بارداری برای محافظت در برابر نقص لوله عصبی در نوزادان ضروری است. اسید فولیک شکل مصنوعی فولات است. اگرچه این ماده در مکمل ها موجود است، اما می توان از طریق رژیم غذایی نیز آن را تامین کرد. معمولا به زنان باردار توصیه می شود از مکمل های اسید فولیک استفاده کنند، درحالی که گوجه فرنگی یک منبع خوب از فولات طبیعی است. این امر به همان میزان که در زنان باردار اهمیت دارد، برای زنانی که قصد بارداری دارند نیز باید مهم باشد.
9. کاهش وزنمصرف روزانه گوجه فرنگی یا حتی نوشیدن آب آن، می تواند به افزایش چربی سوزی کمک کند و همچنین میل به غذا را کاهش دهد، چرا که گوجه فرنگی می تواند تخمیر در روده ها را متوقف می کند و در نتیجه اشتها کاهش می یابد.
ارزش غذایی گوجه فرنگی95 درصد از گوجه فرنگی را آب تشکیل می دهد. 5 درصد دیگر آن نیز عمدتا از کربوهیدرات و فیبر تشکیل شده است. در جدول زیر مواد مغذی موجود در یک فنجان گوجه فرنگی خام خرد شده را مشاهده می کنید.
به نظر می رسد که طبخ گوجه فرنگی، میزان مواد معدنی کلیدی آن، از جمله کارتنوئید های لیکوپن، لوتئین ها و زاکسانتین را افزایش می دهد. گوجه فرنگی های خشک شده در آفتاب و گوجه فرنگی گیلاسی خام نیز میزان بیشتری از لوتئین و زاکسانتین مورد نیاز بدن را تامین می کنند.
ویتامین ها و مواد معدنیگوجه فرنگی سرشار از ویتامین هاست که از آن جمله می توان اشاره کرد به:
ویتامین ث: این ویتامین یک ماده مغذی اساسی و آنتی اکسیدان است. یک گوجه فرنگی میانه می تواند حدود 28 درصد از میزان مصرف توصیه شده در یک روز را تامین کند.
ویتامین K1: همچنین به عنوان فیلوکینون شناخته می شود، ویتامین K برای لخته شدن خون و سلامت استخوان ها مهم است.
فولات (ویتامین B9): یکی از ویتامین های B، فولات است که برای رشد طبیعی بافت و عملکرد سلول ها مهم است. این ویتامین برای زنان باردار از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
سایر ترکیبات گیاهیمحتوای ویتامین و ترکیبات گیاهی موجود در گوجه فرنگی می تواند تا حد زیادی در میان انواع مختلف این خوراکی و دوره برداشت آنها متفاوت باشد، اما به طور کلی ترکیبات اصلی گیاهی در گوجه فرنگی عبارتند از:
بتاکاروتن: آنتی اکسیدانی که اغلب رنگ های زرد یا نارنجی به خوراکی ها می دهد و در بدن به ویتامین A تبدیل می شود.
لیکوپن: رنگدانه قرمز و آنتی اکسیدان به دلیل تاثیرات مثبت فراوان بر روی سلامتی مورد مطالعه قرار گرفته است. لیکوپن فراوان ترین کاروتنوئید موجود در گوجه فرنگی رسیده است. این ماده در بالاترین غلظت خود در پوست گوجه وجود دارد. به طور کلی هرچه گوجه فرنگی قرمزتر باشد، لیکوپن بیشتری دارد.
نارینگن: این ماده در پوست گوجه فرنگی یافت می شود. نارینگن فلاونوئیدی است که باعث کاهش التهاب و محافظت در برابر بیماری های مختلف می شود.
کلروژنیک اسید: یک ترکیب آنتی اکسیدانی قدرتمند، کلروژنیک اسید ممکن است فشار خون را در افرادی که به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند کاهش دهد.
کلروفیل ها و کاروتنوئید ها مانند لیکوپن مواد دیگری هستند که رنگ گوجه فرنگی را به وجود می آورند. با شروع فرآیند رسیدن گوجه فرنگی، کلروفیل (سبز) تخریب شده و کاروتنوئید ها (قرمز) سنتز می شوند.
موارد احتیاط و عوارض جانبیگوجه فرنگی به طور کلی به خوبی از طریق بدن انسان تحمل می شود و حساسیت و عوارض جانبی در اثر مصرف آن بسیار نادر است، با این وجود افرادی که به گرده چمن حساسیت دارند به احتممال زیاد به گوجه فرنگی نیز حساس خواهند بود. این بیماری به عنوان سندروم آلرژی غذای گرده یا سندروم حساسیت دهانی شناخته می شود. در سندروم حساسیت دهانی، سیستم ایمنی بدن به پروتئین میوه ها و سبزیجات که شبیه به گرده هستند، حمله می کند. این امر منجر به واکنش های آلرژیک مانند خارش در دهان، سوزش گلو یا تورم دهان یا گلو می شود. همچنین کسانی که به لاتکس آلرژی دارند، نیز ممکن است نسبت به گوجه فرنگی واکنش نشان دهند.
نحوه مصرف گوجه فرنگیروش های آسانی برای اضافه کردن گوجه فرنگی به رژیم غذایی وجود دارد. حتما گوجه فرنگی تازه را در دمای اتاق نگهداری کنید و از قرار دادن آن در یخچال خودداری کنید چراکه این کار باعث از دست رفتن طعم آن می شود. با استفاده از نکات زیر می توانید گوجه فرنگی بیشتری وارد رژیم غذایی خود کنید:
گوجه فرنگی گیلاسی را داخل ماست بزنید و به عنوان میان وعده میل کنید.
گوجه فرنگی خرد شده را به ساندویچ های خود اضافه کنید.
هنگام تهیه ماکارانی از گوجه فرنگی و از سس های کچاپ کم سدیم استفاده کنید.
از گوجه فرنگی پخته شده در سوپ های خود استفاده کنید.
یک تکه نان تست با برش های آووکادو و گوجه فرنگی بخورید.
با گوجه فرنگی سالاد شیرازی درست کنید.
گوجه فرنگی تازه را تفت دهید و آن را به برنج و لوبیا اضافه کنید یا با آن املت گوجه فرنگی درست کنید.
گوجه فرنگی را خرد کنید و سپس با ریحان و سرکه بالزامیک نوش جان کنید.
سخن پایانیگوجه فرنگی آبدار و شیرین، مملو از آنتی اکسیدان است و می تواند در مبارزه با بسکمک از بیماری ها به بدن کمک کند. آن ها به ویژه غنی از نظر لیکوپن هستند. این ترکیب گیاهی به بهبود سلامت قلب، پیشگیری از سرطان و محافظت در برابر آسیب های آفتاب کمک می کند.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخون