طرز تهیه شربت نعنا؛ یک نوشیدنی متفاوت و گوارا
به گزارش وبلاگ هم نفس، با طرز تهیه شربت نعنا، نوشیدنی لذیذ و مفید تابستانی آشنا شوید و با درست کردن آن در منزل، گرمای روز را از تن خود و مهمان هایتان به در کنید.
نوشیدن شربت و نوشیدنی های خنک از دیرباز، یکی از رسم های ایرانیان بوده است و هر سال با نزدیک شدن به فصل گرما، بسیاری از افراد در پی درست کردن شربت ها با طعم های مختلف هستند. شربت آب لیمو، خاکشیر، تخم شربتی، آلبالو و غیره از جمله نوشیدنی های سنتی و مشهور ایرانی هستند که در بیشتر خانه ها پیدا می شوند؛ اما آیا تا به امروز به این فکر نموده اید که می توان با سبزی معطر و پر از خاصیت نعنا، شربت درست کرد؟ آیا طرز تهیه شربت نعنا مجلسی را بلد هستید؟ با وبلاگ هم نفس همراه باشید تا امروز شما را با طرز تهیه شربت نعنا خانگی در مجموعه شربت ها و نوشیدنی های ایران و دنیا آشنا کنید و نکته های کلیدی و مهم برای درست کردن این نوشیدنی گوارا را به شما بیاموزد. شربت نعنا با آب، شکر یا عسل و نعنای تازه یا خشک درست می گردد و می توان انواع شربت نعنا را با افزودن لیمو، تخم شربتی، زنجبیل، زعفران، گلاب و سکنجبین درست کرد.
نعنا به شیوه های مختلفی در آشپزی ایرانی مورد استفاده قرار می گیرد؛ از چاشنی غذا، ماست و سالاد گرفته تا دمنوش نعنا و شربتی معطر و مفید. یکی از مهم ترین خواص نعنا، تقویت معده و دستگاه گوارش و جلوگیری از بیماری های عفونی و گوارشی مانند تهوع و اسهال است. شربت نعنا، یک نوشیدنی فوق العاده برای سرو در روزهای گرم و بعلاوه افطار و سحری در ماه مبارک رمضان به شمار می آید؛ پس اگر دلتان یک شربت سالم و خوشمزه می خواهد، به آشپزخانه بروید و آماده تهیه یک شربت نعنای خوشمزه و انواع بی نظیر آن شوید.
هرآنچه باید درباره شربت نعنا بدانید:
- شربت نعنا و طرز تهیه آن
- نکات مهم برای تهیه شربت نعنا
- شربت نعنا و لیمو و طرز تهیه آن
- شربت نعنا و زعفران و طرز تهیه آن
- شربت نعنا سکنجبین و طرز تهیه آن
- شربت نعنا و گلاب و طرز تهیه آن
- کاربردهای نعنا
- فواید شربت نعنا
- موارد منع مصرف نعنا
- طعم شربت نعنا
شربت نعنا و طرز تهیه آن
مواد لازم برای نیم لیتر شربت
- 500 گرم نعنای تازه
- یک کیلو شکر
- 6 پیمانه آب
- یک قاشق غذاخوری رنده پوست لیمو
- 2 قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
طرز تهیه شربت نعنا در خانه
مرحله اول:
آماده سازی شیره: آب و شکر را با هم در یک قابلمه مناسب مخلوط کنید و آن را روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا آب به جوشی بیاید. سپس شعله را کم کنید تا شکر در آب حل گردد و یک شهد نسبتا غلیظی به دست بیاید.
مرحله دوم:
آماده سازی نعنا: نعنا را با ساقه پاک کنید و با آب، تمیز بشویید. سپس آن را با یک چاقوی تیز خرد نموده و به سه قسمت تقسیم کنید.
مرحله سوم:
نعنا را در ظرف شهد بریزید و اجازه دهید تا کمی بجوشد و عطر نعنا بلند گردد. سپس شعله گاز را کم کنید تا نعنا به آرامی برای نیم ساعت در شهد بپزد و عطر و طعم آن در شربت جا بیفتد و به شربت، رنگ بدهد.
مرحله چهارم:
پس از گذشت نیم ساعت، پوست لیمو و آب لیمو را در قابلمه شربت بریزید و هم بزنید. چند دقیقه بعد، شعله گاز را خاموش کنید.
مرحله پنجم:
پس از پخت کامل شربت، آن را از صافی عبور دهید تا تمام ناخالصی هایش جدا شوند.
مرحله ششم:
پس از خنک شدن شربت، آن را در بطری های شیشه ای تمیز و خشک مناسب بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
مرحله هفتم:
برای سرو، یک سوم لیوان را با شربت نعنا پر کنید و بقیه را آب و یخ بریزید. لیوان بلند شربت نعنای خود را یک برگ نعنای تازه و یک قاچ لیمو تزئین کنید. نوش جان!
نکات مهم برای تهیه شربت نعنا
- شما می توانید نعنا را از ساقه جدا و کمی خرد کنید یا نعنا را به همان صورت یعنی با ساقه در قابلمه بریزید.
- توجه داشته باشید که نعناها نباید به صورت ریز خرد شوند.
- برای اطمینان از اینکه شربت به غلظت مناسب رسیده است یا خیر، باید در اواخر زمان پخت، اندازهی از شربت را با آب سرد مخلوط کنید. اگر شربت به راحتی در آب سرد حل شد، به این معنا است که شربت شما احتیاج به زمان پخت بیشتری دارد و باید غلیظ تر گردد؛ اما اگر در آب سرد، خودش را بست و به راحتی حل نشد، یعنی شربت شما آماده است و می توانید آن را از روی حرارت بردارید.
- شما می توانید به جای شکر از عسل بهره ببرید تا یک شربت نعنا سالم و مقوی داشته باشید که هر کسی بتواند از آن مصرف کند. البته توجه به این نکته لازم است که عسل نباید حرارت ببیند تا خواص آن حفظ گردد. عسل را پس از ولرم شدن شربت به آن اضافه کنید.
- شربت نعنا را می توان برای یک سال در یخچال در شیشه های دربسته نگهداری کرد.
طرز تهیه های دیگر شربت نعنا
- یک طرز تهیه دیگر شربت نعنا با آب نعنا و برگ نعنا است. برای این کار، حدود 70 درصد اندازه نعنای خود را چرخ کنید و آب آن را بگیرید. سپس آب نعنا را با برگ نعنای به جای مانده در قابلمه شیره بریزید و شربت را برای 25 دقیقه روی شعله ملایم گاز بجوشانید و در نهایت از صافی رد کنید.
- شما می توانید پس از افزودن نعنا به شیره، قابلمه را روی شعله پخش کن بگذارید و درب آن را با یک پارچه تمیز بپوشانید تا شربت به مدت یک ساعت روی شعله بسیار کم به اصطلاح، دم بکشد و جا بیفتد. البته باید مراقب باشید که شربت سر نرود.
- در بعضی طرز تهیه ها، پس از آماده شدن شربت، آن را از روی حرارت برمی دارند و درب قابلمه را می گذارند. سپس اجازه می دهند تا کمی خنک گردد. در ادامه شربت را با درب بسته برای 6 تا 7 ساعت در یخچال می گذارند و بعد آن را از صافی عبور می دهند.
- شما بعلاوه می توانید پس از آماده شدن شربت، آن را از روی حرارت بردارید و روی درب قابلمه، دم کنی بگذارید و اجازه دهید تا برای 24 ساعت به همان صورت بماند تا عطر و طعم نعنا کاملا به خورد شربت برود.
- در بعضی طرز تهیه ها تنها از برگ نعنا استفاده می گردد. برای این کار، پس از حل کردن شکر در آب، برگ نعنا را به آن ها می افزایند و روی حرارت، حدود 10 دقیقه آن ها را می جوشانند. در ادامه برگ نعنا را از شربت درمی آورند و آن را از صافی عبور می دهند.
- طرز تهیه شربت نعنا با عرق نعنا به این صورت است که به جای آب از عرق نعنا استفاده می گردد و بقیه مراحل به همان ترتیب است.
- طرز تهیه شربت نعنا خشک بسیار ساده است. برای این کار کافی است به جای نعنای تازه از حدود 100 تا 150 گرم نعنای خشک بهره ببرید و در خاتمه حتما از صافی عبور دهید تا ناخالصی در شربت باقی نماند.
نکات مربوط به افزودنی های شربت نعنا
- افزودن لیمو به شربت از شکرک زدن آن جلوگیری می نماید و ضمناً، عطر و طعم خوبی به آن می دهد.
- به جای آب لیمو می توان از جوهر لیمو نیز استفاده کرد.
- شما می توانید پس از برداشتن شربت نعنا از روی حرارت، کمی در آن گلاب بریزید.
- افزودن کمی زنجبیل تازه هم برای خوشمزه تر کردن این شربت، ایده جالبی است. برای درست کردن شربت نعنای زنجبیلی باید از همان ابتدا، دو برش نازک از زنجبیل تازه را در قابلمه شربت بریزید تا همراه با نعنا، عطر و طعم خود را به شربت بدهد.
- طرز تهیه شربت نعنا سبز به این صورت است که در دقایق پایانی زمان پخت، باید همراه با آب لیمو، یک قطره رنگ سبز خوراکی به شربت بیفزایید.
- از دیگر افزودنی های شربت نعنا می توان به سکنجبین، تخم شربتی، عرق نعنا، خیار و زعفران اشاره نمود.
شربت نعنا و لیمو و طرز تهیه آن
مواد لازم
- 1.5 لیتر عرق نعنا
- 120 گرم نعنای خشک
- 500 گرم عسل
- آب لیموی تازه به اندازه لازم
طرز تهیه شربت نعنا و لیمو
مرحله اول:
عرق نعنا و نعنای خشک را در یک قابلمه با هم مخلوط کنید و به مدت 2 ساعت کنار بگذارید تا نعنای خشک در عرق نعنا خیس بخورد.
مرحله دوم:
پس از گذشت 2 ساعت، قابلمه را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا برای 5 دقیقه بجوشد.
مرحله سوم:
شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا شربت ولرم گردد؛ سپس آن را از صافی عبور دهید و عسل را به آن بیفزایید.
مرحله چهارم:
شربت را خوب هم بزنید تا عسل در آن حل گردد. سپس شربت را کنار بگذارید تا خنک گردد.
مرحله پنجم:
شربت نعنا را در بطری های شیشه ای تمیز بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
مرحله ششم:
برای سرو، یک قاشق غذاخوری از شربت نعنا را به علاوه چند قطره آب لیمو و چند تکه یخ در لیوان بریزید و بقیه را با آب پر کنید.
شربت نعنا و زعفران و طرز تهیه آن
شربت نعنا و زعفران، یک نوشیدنی خنک کننده، نشاط آور و انرژی زا به خصوص در روزهای گرم تابستان است.
مواد لازم
- 2 پیمانه شکر
- 2 پیمانه آب
- 10 شاخه نعنای تازه
- یک تا دو قاشق غذاخوری زعفران دم نموده غلیظ
طرز تهیه شربت نعنا و زعفران
مرحله اول:
آب و شکر را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به جوش آید.
مرحله دوم:
آماده سازی نعنا: ته ساقه نعنا را ببرید و ساقه و برگ نعنا را به صورت درسته با آب بشورید. سپس ساقه های نعنا را با نخ ببندید تا به صورت یک دسته دربیایند.
مرحله سوم:
دسته نعنا را در قابلمه شیره بیندازید تا با آب و شکر بجوشد و عطر و بوی آن به خورد شربت برود.
مرحله چهارم:
پس از غلیظ شدن شربت، زعفران را در آن بریزید و شعله گاز را خاموش کنید.
مرحله پنجم:
دسته نعنا را پس از خنک شدن شربت دربیاورید و شربت نعنا و زعفران را در بطری شیشه ای در یخچال نگهداری کنید.
مرحله ششم:
برای سرو، یک سوم لیوان را با شربت نعنا و زعفران و بقیه را با آب پر کنید. در صورت تمایل می توانید کمی تخم شربتی نیز به آن اضافه کنید.
شربت نعنا سکنجبین و طرز تهیه آن
شربت نعنا سکنجبین، یک نوشیدنی بسیار مفید است که می توان آن را با عسل یا شکر درست کرد. این شربت همراه با کاهو، یک میان وعده سالم و مقوی به شمار می آید. شما بعلاوه می توانید با افزودن خیار رنده شده، شریت خیار سکنجبین نعنا نیز درست کنید که معجونی برای برطرف عطش است.
مواد لازم
- 2 پیمانه عرق نعنا
- یک پیمانه سرکه
- 2 پیمانه عسل
طرز تهیه شربت سکنجبین نعنا
مرحله اول:
عرق نعنا و سرکه را در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا به جوش آید.
مرحله دوم:
پس از 10 دقیقه جوشیدن، زیر قابلمه را خاموش کنید و اجازه دهید تا ولرم گردد (دمای 50 درجه سانتی گراد). سپس عسل را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا عسل کاملا در شربت حل گردد.
مرحله سوم:
شربت نعنا سکنجبین را پس از خنک شدن در شیشه در یخچال نگهداری کنید.
مرحله چهارم:
برای سرو، یک سوم لیوان را با شربت نعنا سکنجبین و بقیه را با آب و یخ پر کنید.
شربت نعنا و گلاب و طرز تهیه آن
شربت نعنا و گلاب یک محرک طبیعی برای بهبود عملکرد مغز است و ضمناً به برطرف خستگی و افسردگی یاری می نماید و به شما انرژی تازه می دهد.
مواد لازم
- 5 پیمانه شکر
- نصف پیمانه آب لیمو
- یک پیمانه برگ نعنای تازه شسته شده و درشت خردشده
- 9 پیمانه آب
- نصف پیمانه گلاب
- 4 عدد هل
طرز تهیه شربت نعنا و گلاب
مرحله اول:
آب و شکر را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت میانه قرار دهید تا به جوش آید.
مرحله دوم:
برگ های نعنا را در شربت بریزید و اجازه دهید تا شربت چند جوش بزند و شهد غلیظ گردد. شعله گاز را کم کنید و سپس دانه های هل را به شربت بیفزایید و آن را برای 10 دقیقه دیگر بجوشانید.
مرحله سوم:
در آخر، آب لیمو و گلاب را به شربت اضافه کنید و پس از چند دقیقه کوتاه، شعله گاز را خاموش کنید. درب قابلمه را با دم کنی بپوشانید و به مدت چند ساعت آن را رها کنید تا خنک گردد.
مرحله چهارم:
پس از خنک شدن شربت، آن را از صافی عبور دهید و در بطری شیشه ای در یخچال نگهداری کنید.
مرحله پنجم:
برای سرو، یک سوم لیوان را با شربت نعنا و گلاب و بقیه را با آب و یخ پر کنید.
کاربردهای نعنا
نعنا گیاهی با طبع گرم و خشک است که در اساطیر یونانی به عنوان گیاه مهمان نوازی شناخته می گردد. این سبزی معطر شباهت زیادی به پونه دارد؛ اما برگ هایش کرک کمتری دارند و بریدگی های کنار برگ های آن بیشتر از پونه است و عطر آن نیز ملایم تر است. نعنا در هند به پوندیا معروف است و به طور گسترده در غذاهای خاورمیانه ای، هندی، انگلیسی و آمریکایی به شکل چای، نوشیدنی، آب نبات، ژله، شربت، کوکی، کلوچه، بستنی و غیره استفاده می گردد. نعنا بعلاوه در محصولات آرایشی، آراوماتراپی و به طور طبیعی در حشره کش ها به کار می رود.
مصرف گیاه معطر نعنا به شکل های مختلف از جمله تازه، خشک شده، اسانس، دم نموده، پودر و غیره امکان پذیر است. نعنا سبز معمولا در سراسر دنیا کشت می گردد و در واقع، حاصل تبدیل و ماندگاری بوته گیاه ریحان چند ساله است. این گیاه در نواحی شمال ایران و اطراف تهران به حالت وحشی و پرورشی رویش پیدا می نماید.
از دیگر گونه های نعنا می توان به نعنای قرمز (رویش در لبه رودخانه ها و در جریان آب های ملایم و کم عمق)، نعنا آبی، نعنا کوهی، نعنا وحشی، نعنا آسیایی و غیره اشاره نمود. آشپزی، طب سنتی و آرایشی بهداشتی و دفع آفات از اصلی ترین کاربردهای این گیاه معطر هستند.
فواید شربت نعنا
شربت نعنا به علت وجود ویتامین های A ، C و E خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از فواید بی شمار آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- شربت نعنا، مخاط داخل ریه ها را به علت داشتن منتول کم می نماید و خر و پف را از بین می برد.
- نوشیدن شربت نعنا با نبات به برطرف اسهال و درمان سندروم روده تحریک پذیر یاری شایانی می نماید.
- یاری به برطرف حالت تهوع و استفراغ به ویژه تهوع صبحگاهی
- از بین بردن عفونت های بدن به علت خواص آنتی بیوتیکی
- افزایش تعداد گلبول های قرمز خون و برطرف کم خونی
- یاری به سوزاندن چربی های بدن و لاغری افراد به علت وجود کالری کم
- بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه
- متعادل کردن هورمون های بدن و کاهش تستوسترون اضافی در بدن زنان
- نشاط آور و مقابله با اضطراب، استرس و افسردگی
- یاری به برطرف سوزش معده، نفخ شکم، دل درد، دل پیچه و هضم بهتر غذا
- آرام بخش قلب و اعصاب
- تسکین سردرد های میگرنی
- برطرف بوی بد دهان
- بهبود سرماخوردگی و سیاه سرفه
- تاثیر چشم گیر بر طراوت و شادابی پوست و مو
- بهبود عملکرد سیستم قلبی و عروقی و جلوگیری از بروز سکته های قلبی و مغزی
- کنترل قند، فشار و چربی خون
- دفع سنگ کیسه صفرا
- برطرف خشکی دهان
- تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت از بدن در برابر بیماری های مختلف به ویژه انواع سرطان ها
موارد منع مصرف نعنا
مصرف شربت آبلیمو نعنا برای زنان باردار و مبتلایان به رفلاکس معده به هیچ وجه توصیه نمی گردد.
طعم شربت نعنا
شربت نعنا با عطر و طعمی تند و تیز و ظاهری خوش رنگ و سبز، از آن دسته شربت هایی است که بدون شک، مورد استقبال همه اعضای خانواده قرار می گیرد. شربت نعنا را می توان با گلاب، آب لیمو، زعفران یا حتی سکنجبین مخلوط کرد تا یک شربت تازه به دست بیاید.
نوشیدن شربت نعنا در روزهای گرم سال و ماه مبارک رمضان به شدت توصیه می گردد. شربت نعنا را می توان یک سال در یخچال نگهداری کرد؛ پس این بار که به بازار رفتید، نعنای تازه خریداری کنید و با آن شربت درست کنید تا آن را همواره در یخچالتان داشته باشید. شربت نعنا دوای دردهای گوارشی، تهوع و اسهال است و حضور آن در هر خانه ای واجب به نظر می رسد.
آیا در پی طرز تهیه شربت نعنا خوش رنگ می گشت؟ اگر دوست دارید یک شربت نعنا خوشمزه درست کنید، دست به کار شوید و از طرز تهیه شربت نعنا غلیظ ارائه شده در این مقاله بهره ببرید. اگر پیروز به درست کردن شربت نعنا شدید، حتما از از نوشیدنی خوش رنگ و گوارای خود عکس بگیرید و با تگ کردن وبلاگ هم نفس در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. ضمناً در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران وبلاگ هم نفس در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / نمناک / بیتوته / عصر ایران / irancook.ir