فورگ ؛ قلعه ای زیبا در خراسان جنوبی

به گزارش وبلاگ هم نفس، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: قلعه فورگ ، یکی از زیباترین قلعه های تاریخی خراسان جنوبی و در زمره 10 قلعه تاریخی مهم کشور و از آثار مهم و قابل توجه ایران است.

فورگ ؛ قلعه ای زیبا در خراسان جنوبی

ایرنا: علی اصغر مونسان با انتشار تصویری از قلعه فورگ در استان خراسان جنوبی در حساب کاربری خود در اینستاگرام، نوشت: فورگ یکی از زیباترین قلعه های تاریخی خراسان جنوبی است و از لحاظ جایگاه قرارگیری و ساختار معماری، یکی از بی نظیرترین قلعه های تاریخی ایران نیز محسوب می شود.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه ساخت قلعه فورگ در زمان نادر شاه توسط میرزا بقا خان حاکم منطقه شروع شد و پس از وی پسرش میرزا رفیع خان ساخت قلعه را به اتمام رساند؛ اضافه کرد: این بنا در در زمره 10 قلعه تاریخی مهم کشور و از آثار مهم و قابل توجه ایران است.

قلعه تاریخی فورگ که در سال 1379 ثبت ملی شده، در روستای فورگ از توابع بخش مرکزی شهرستان درمیان و در فاصله 90 کیلومتری شرق بیرجندو10 کیلومتری شهر اسدیه واقع شده است

در پنج کیلومتری اسدیه مرکز شهرستان درمیان، روستای پلکانی زیبایی به نام فورگ وجود دارد که ارگ بزرگی به همین نام را در خود جای داده است.

قلعه فورگ در جبهه شمالی روستای فورگ با وسعت حدود 9 هزار و 300مترمربع واقع شده است و از نظر پیشینه تاریخی ساخت قلعه فورگ در زمان نادرشاه افشار به وسیله میرزا بقاخان حاکم منطقه شروع شده و پس از وی پسرش میرزا رفیع خان ساختمان قلعه را به اتمام رسانده است.

تاریخ ساخت این قلعه در کتاب دیوان لامع نوشته محمد رفیع بن عبدالکریم درمیانی، سال 1160 (ه.ق) ذکر شده و قلعه اینگونه توصیف شده، قلعه فورگ در روی کوهی است که از آجر پخته، دیوار و باروج آن را به طور محکم ساخته اند و پایه آن را سنگ چین کرده اند و 2 شیر در اطراف خود داشته با 2 خاکریز که قطر هر یک پنج در پنج است.

قلعه تاریخی فورگ بر بالای صخره ای سنگی همراه با 18 برج توسط پورگ آن قدر مستحکم ساخته شده که حال بعد از گذشت قرن ها هنوز سینه ستبر کرده و پابرجا ایستاده طوری که دست تطاول زمان هم نتوانسته آن را از پای درآورد.

دروازه اصلی قلعه در ضلع شرقی و یک دروازه کوچک تر در ضلع شمالی آن واقع شده است و این اثر از سه قسمت تشکیل شده که قسمت اول، محل زندگی خدمه انبار آذوقه و محل نگهداری احشام بوده است. قسمت دوم، محل زندگی نظامیان و نگهبانان و محل نگهداری تدارکات نظامی و بخش سوم قلعه که مهمترین قسمت آن است، محل زندگی حاکم و اطرافیانش بود.

بر بلندای حصار و برج های قلعه، سازه های کنگره داری وجود دارد و از منافذ (تیرکش) آن برای دیده بانی و دفاع استفاده می کردند.

این بنا در زمان حکمرانی شوکت الملک اول توسط سپاهیان وی فتح و از آن به بعد غیرمسکونی و متروک شده، این قلعه پس از قلعه الموت مهمترین قلعه اسماعیلیان نیز بوده است.

تا به امروز 110 قلعه تاریخی در خراسان جنوبی شناسایی شده که از این تعداد 22 قلعه در درمیان واقع شده و این شهرستان به سرزمین قلعه های کهن خراسان جنوبی معروف است.

منبع: توریسم آنلاین

به "فورگ ؛ قلعه ای زیبا در خراسان جنوبی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فورگ ؛ قلعه ای زیبا در خراسان جنوبی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید